«Szervezzünk Emlékezetes Rendezvényeket» - Meghívottak listája

A vendéglista összeállítása a következő nagy dolog amivel foglalkozni kell, hogy olyan döntéseket hozhasson, amelyekből egy fantasztikus esemény születik majd. A rendezvény céljától függően ez a feladat tarthat 10 percig, lehet egy többnapos “ötletbörze” és minden e kettő között.

 • Ha egy gyermek születésnapi partiját szervezi, a vendéglista családtagokat és barátokat jelent, de az is lehet hogy csak az iskolatársakat jelenti egy film vetítés alkalmára.

 • Ha összejöveteleket szervez a felnőtt barátok számára, a vendéglistája magától értetődő.

 • Ha valaki tiszteletére rendez összejövetelt, vendéglistája további gondolkodást igényelhet, de a parti célja diktálja a résztvevők listáját, Önnek tulajdonképpen csak követnie kell.


Photo by J. Kelly Brito on Unsplash

Másrészről, ha esküvőt szervezünk (vagy egy másik nagyobb, formális eseményt), azt gondolná, hogy a vendéglista írása nem lesz nagyon nehéz. Olyan embereket választ, akiket

 • szeret, és erős kapcsolatban áll velük,

 • akikkel ezt a napot szeretné eltölteni.

De ... ami megnehezíti a munkáját, az az, hogy sok tényezőt kell figyelembe venni, és érzelmileg túlterhelt lehet.

Az esküvői fogadás olyan parti, ahol megünnepelik két ember és két család, két barát-csoport csatlakozását. Tehát, ha az egész esküvő nem csak Önről és partneréről szól, akkor a vendéglistáját egy kicsit bonyolultabb összeállítani. Figyelembe kell vennie a költségvetést (amelyet folyamatosan szem előtt kell tartania), ki fizet, helyszín-kapacitást / rendelkezésre állást stb.

Azt javaslom a párnak, hogy vitassák meg és értsenek egyet abban, hogy mindketten írjanak 3 listát, és szem előtt tartva a költségvetést rangsoroljanak.

 • MINDENFÉLEKÉPPEN - azok, akiket mindenféleképpen ott akar tudni maga mellett (akárkik is ők)

 • VALÓSZÍNŰ - ha belefér a költségvetésbe ők lesznek az elsők - barátok, távoli rokonok, családtagok, kollégák és mások

 • TALÁN - azok, akiket egy ideje nem látott, de benne vannak a baráti körében, ismerősök és mások

Nyilvánvaló, hogy a kombinált (duplák eggyesítve) MINDENFÉLEKÉPPEN listák teszik ki az első számot, ami a minimum meghívottakat jelenti. Ha szerencséje van, és a költségvetése és a helyszín lehetővé teszi, hogy ez a szám nőjön, akkor a VALÓSZÍNŰ listába merülhet, hogy kiegészítse a meghívottak listáját… és így tovább.

Ha valamilyen „szabályra” van szüksége, amely segítheti abban, hogy egy adott listát szűkíthessen, az alábbiakban ismertetem a leggyakoribb okokat, amikre támaszkodhat. Válasszanak, beszéljék meg, értsenek egyet a párjával és tartsák magukat az eldöntött szabályokhoz. Azt javaslom, hogy ezt a feladatot a szülőkkel (vagy azokkal, akik pénzügyileg hozzájárulnak az esküvőjéhez) végezzék el.

 • nem látott valakit (nagycsalád, barátok…) több mint egy éve (idõ meghatározása), ne hívja meg

 • akarja, hogy gyerekek résztvegyenek, vagy sem (ez vonatkozik mindenkire, kivéve… határozza meg a mértéket)

 • szeretné, hogy a kollégák résztvegyenek, vagy sem?

 • kiterjesztené a meghívót “plusz vendég”-re a nem-házasok esetében?

 • hány embert hívjanak meg a szüleik?

 • meg kellene hívnia valakit, aki meghívta Önt (vagy a szüleit) az esküvőjükre?

Rendkívül fontos, hogy betartsa a választott szabályokat! Legyen következetes, vagy ha úgy találja, hogy túl nehéz, akkor térjen vissza a javaslatokhoz és könnyítsen a szabályokon. A költségvetés diktálja majd, hogy mennyire nyújtózkodhat.


Olyan nincs, hogy «igazságos», amikor vendéglistáját írja. Csak azért, mert egy személy közvetlen családja nagyobb, mint a másiké, vagy a család és a barátok elvárásainak meg szeretne felelni, figyelembe kell vennie az esemény célját és a képességét, hogy meg is valósítsa azt. Azt is javaslom, hogy tatrtsák szem előtt, hogy minél több embert hívnak meg,

 • annál kevesebb ideje lesz velük a fogadáson,

 • annál többe kerül majd az esküvő, és

 • annál többet kell majd szervezkednie.


Ami fontos az az, hogy vegye körül magát azokkal,

 • akiket igazán szeret,

 • akinek a társaságát valóban a legjobban élvezi, és

 • akitől elvárja, hogy részeseik legyenek az életének a jövőben is!

Felhívnám a figyelmet arra, hogy vendéglistája nem statikus. Bonyolult, hogy nyomon kövesse a változásokat, ha nem egy helyen van az összes információ. Javaslom az Excel lapok használatát. Nagyon hasznos, hogy egyetlen helyen legyenek a vendégek nevéi és címei, az RSVP információk, az esetleges táplálkozási igények információja, és ha az esküvő után személyes köszönetet szeretne küldeni. Ha egy lépéssel még továb is menne, akkor egy weboldal létrehozása az abszolút eszköz. Információt és útmutatást nyújt a vendégek számára, összegyűjti az Ön által tett kérdésekre a válaszokat, és akár digitális albumként is működhet, ha a vendégek feltöltik fotóikat és videóikat az eseményről.


Az alábbiakban néhány képet talál annak a weboldalnak a szerkezetéről (mivel ez egy aktív webhely, nem teszem közzé a linket) amit Eirini és Konstantinos esküvőjére állítottam fel, amely Athénban, 2019 augusztusában kerül majd megrendezésre.


Köszönöm, hogy a sorozat e szegmensén is velem tartott, remélem hasznos volt az olvasott információ. Legközelebb a beszállítókról beszélünk

Ha lemaradt a sorozat kezdetéről vagy bármelyik szegmensét újra szertné olvasni, az alábbiakban megtalálhatja az összes közzétett blog postot. Ha értesítést szeretne kapni az új blog bejegyzésekről, regisztráljon így soha nem fog lemaradni!

Au Ön saját tündére,

Tünde - Nefeli