Σειρά «Δημηουργήστε Μοναδικές Εκδηλώσεις» - Λίστα προσκεκλημένων

Η σύνταξη μιας λίστας προσκεκλημένων είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσετε, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε αποφάσεις που θα παράγουν μία τέλεια εκδήλωση. Ανάλογα με το σκοπό της εκδήλωσής σας, αυτή η εργασία μπορεί να είναι μια υπόθεση 10 λεπτών, μια διαδιακσία πολλών ημερών ή και οτιδήποτε ενδιάμεσα.

 • Αν διοργανώνετε πάρτι γενεθλίων ενός παιδιού, η λίστα φιλοξενουμένων συνεπάγεται οικογένεια και φίλους με παιδιά ή ίσως μόνο φίλους του παιδιού για ένα movie-night.

 • Εάν οργανώνετε μια συνάντηση για φίλους ενηλίκων, η λίστα των προσκεκλημένων σας είναι αυτονόητη.

 • Εάν διοργανώνετε ένα γεγονός προς τιμήν κάποιου, η λίστα των επισκεπτών σας μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερη προσπάθεια, αλλά ο σκοπός της εκδήλωσης θα υπαγορεύει τη λίστα των συμμετεχόντων, απλά πρέπει να την ακολουθήσετε.


Photo by J. Kelly Brito on Unsplash

Από την άλλη πλευρά, όταν διοργανώνετε ένα γάμο (ή άλλο μεγάλο, επίσημο γεγονός), θα νόμιζε κανείς ότι η σύνταξη της λίστας προσκεκλημένων σας δεν θα είναι τόσο δύσκολη. Επιλέγετε ανθρώπους που

 • αγαπάτε και έχετε ισχυρή σύνδεση μαζί τους,

 • με τους οποίους θέλετε να περάσετε αυτήν την ημέρα.

Αλλά… αυτό που κάνει δύσκολη τη δουλιά σας είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη και ίσως να είστε και συναισθηματικά φορτισμένοι.

Μια γαμήλια δεξίωση είναι ένα πάρτι για να γιορτάσουμε την ένωση δύο ανθρώπων, και σε επέκταση δύο οικογενειών, δύο φίλων-ομάδων. Έτσι, εάν ολόκληρος ο γάμος δεν είναι μόνο εσείς και ο σύντροφός σας (π.χ. αν κλεφτείται) η σύνταξη της λίστας προσκεκλημένων (και όλα τα υπόλοιπα θέματα του γάμου) είναι “κομματάκι” περίπλοκο να καταρτίσετε. Θα πρέπει να εξετάσετε τον προϋπολογισμό (που πρέπει να είναι στο μυαλό σας συνεχώς ούτως ‘η αλλιώς), ποιός πληρώνει, χωρητικότητα / διαθεσιμότητα χώρου, κλπ.

Θα πρότεινα για το ζευγάρι να συζητήσει και να συμφωνήσει να γράψει 3 λίστες ο καθένας (η κάθε “πλευρά”) και έχοντας κατά νου τον προϋπολογισμό να θέσουν προτεραιότητες!

 • ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ - αυτοί, που απλά πρέπει να είναι εκεί! Απαιτείται παρουσία 100%

 • ΠΙΘΑΝΩΣ - Εάν μπορείτε να το κάνετε να λειτουργήσει (π.χ. επαρκώς προυπολογισμός), θα τους έχετε (φίλοι, εκτεταμένη οικογένεια, συνάδελφοι και άλλοι)

 • ΑΝ - άτομα που έχετε πολύν καιρό να δείτε, εκείνοι που δεν είστε τόσο κοντά, αλλά βρίσκονται στον κύκλο φίλων σας, γνωριμίες και άλλοι

Προφανώς, οι συνδυασμένες μη-διαπραγματεύσιμες λίστες είναι ο πρώτος σας αριθμός. Εάν είστε τυχεροί και ο προϋπολογισμός και ο χώρος σας επιτρέπουν να ανεβαίνει ο αριθμός αυτός θα ξεκινήσετε με την επόμενη λίστα ... και ούτω καθεξής.

Εάν χρειάζεστε κάποιους "κανόνες" που μπορεί να σας βοηθήσουν να περιορίσετε μια συγκεκριμένη λίστα, συνέταξα τα πιο συνηθισμένα θέματα παρακάτω. Επιλέξτε, συζητήστε, συμφωνείστε και κρατήστε τον εαυτό σας σε αυτόν τον κανόνα. Σας προτείνω να κάνετε αυτό το έργο με τους γονείς σας (ή τους ανθρώπους που συνεισφέρουν οικονομικά στο γάμο σας).

 • δεν έχετε δει κάποιον (εκτεταμένη οικογένεια, φίλους ...) για περισσότερο από ένα χρόνο (ορίστε χρονική περίοδο), μην προσκαλέσετε

 • θέλετε τα παιδιά να παρευρίσκονται ή όχι (αυτό ισχύει για όλους εκτός από ... καθορίστε βαθμό συγγένειας ή άλλο κιτήριο)

 • θέλετε να προσκαλέσετε συναδέλφους ή όχι

 • θα επεκταθεί μια πρόσκληση σε “+ συνοδό” σε ανύπανδρους?

 • πόσα άτομα θα προσκαλέσουν οι γονείς σας?

 • θα πρέπει να προσκαλέσετε κάποιον που σας προσκάλεσε (ή τους γονείς σας) στο γάμο τους?

Έχει μεγάλη σημασία να τηρείτε τους κανόνες που έχετε επιλέξει! Εάν βρίσκετε ότι αγωνίζεστε να κρατάτε τους κανόνες, τότε επιστρέψετε στις προτάσεις και να κάνετε ελαφρύτερους τους κανόνες. Ο προϋπολογισμός σας θα υπαγορεύσει το πόσο.


Δεν υπάρχει “δίκαιο”, όταν γράφετε τη λίστα των προσκεκλημένων σας. Ακριβώς επειδή η άμεση οικογένεια ενός ατόμου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την άλλη ή να υπάρχουν προσδοκίες από την οικογένεια και τους φίλους σας, τους οποίους θα θέλατε να ικανοποιήσετε, θα πρέπει να έχετε κατά νου τους κανόνες σας για να μπορέσετε να το πραγματοποιήσετε με τους λιγότερους συμβιβασμούς. Θα πρότεινα επίσης, να έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερους άνθρωπους έχετε καλεσμένους,

 • τόσο λιγότερο χρόνο θα έχετε μαζί τους στη δεξίωση

 • τόσο περισσότερο θα κοστίσει ο γάμος σας,

 • τόσο περισσότερο θα πρέπει να οργανώσετε (χαρτικά, καθίσματα, γεύματα και μεταφορές, κ.λπ.)


Μην ξεχνάτε όμως, ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι περιβάλλετε τον εαυτό σας με εκείνους

 • που πραγματικά ενδιαφέρονται για εσάς,

 • την παρέα των οποίων απολαμβάνετε πραγματικά και

 • όποιον αναμένετε να είναι μέρος της ζωής σας στο μέλλον!

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι η λίστα των προσκεκλημένων σας δεν είναι στατική. Είναι περίπλοκο να παρακολουθείται καθώς αλλάζει, αν δεν είναι σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Θα πρότεινα να χρησιμοποιείται Excel. Είναι πολύ χρήσιμο να έχετε ένα μόνο σημείο αναφοράς για τα ονόματα και τις διευθύνσεις των επισκεπτών, τα RSVPs, τυχόν διαιτητικές απαιτήσεις και να επιστρέψετε μετά τον γάμο, ώστε να μπορείτε να στείλετε μια προσωπική ευχαριστήρια κάρτα. Αν θέλετε να συμβαδίζεται με το σήμερα, η δημιουργία ενός ιστότοπου είναι το απόλυτο χρονικό του ταξιδιού που ξεκινάτε. Θα παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση στους καλεσμένους σας, θα συλλέγει πληροφορίες με βάση τις αποφάσεις σας και θα μπορεί να λειτουργεί και ως ψηφιακό λεύκωμα αν οι επισκέπτες ανεβάσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους από την εκδήλωση.


Παρακάτω υπάρχουν μερικές φωτογραφίες της δομής του ιστότοπου (επειδή είναι ένας ενεργός ιστότοπος δεν θα δημοσιεύσω τον σύνδεσμο) που δημιούργησα για το γάμο της Ειρήνης με τον Κωνσταντίνο (έχω την άδειά τους) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2019.


Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, για άλλο ένα τμήμα αυτής της σειράς. Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για προμηθευτές.

Εάν χάσατε την αρχή ή κάποιο από τα τμήματα της σειράς, μπορείτε να βρείτε όλα τα αναρτημένα blog posts παρακάτω. Αν θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις σχετικά με όλες τις άλλες δημοσιεύσεις ιστολογίου, ίσως θελήσετε να εγγραφείτε εδώ, έτσι δεν θα χάσετε ποτέ κάτι συμαντικό!

Η δική σας νεράϊδα

Tünde - Νεφέλη